Quiz about The Versatile Poodle
Quiz about The Versatile Poodle

The Versatile Poodle Trivia Quiz


This quiz is about the very versatile poodle, good luck and have fun!

A multiple-choice quiz by PoodlePerson. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
PoodlePerson
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,395
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3439
Last 3 plays: colbymanram (7/10), Guest 67 (7/10), Guest 76 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What are the 3 sizes of poodles in the US? Hint

Standard, Medium, Toy
Standard, Toy, Miniature
Royal, Standard, Teacup
Standard, Miniature, Teacup

2. Which of these is an activity a Standard Poodle can NOT do? Hint

None of these
Skijoring
Hunting
Search and Rescue

3. What is the most common clip seen in the show ring? Hint

Summer Clip
English Saddle Clip
Sporting Clip
Continental Clip

4. What was the Standard Poodle's original purpose? Hint

Circus Dog
Food
Companion Dog
Retrieving Water Fowl

5. Which of these was the Standard Poodle also bred for? Hint

Pointing
Guarding
Hunting by sight
Rescue

6. Where did the poodle originate? Hint

France
England
Italy
Germany

7. What color of poodle is rarely seen in the show ring? Hint

Red
Black
Brown
White

8. What is the "topknot"? Hint

The hair on the end of the tail
The small circle of hair on the hips.
The hair on the hindlegs and forelegs.
The hair on the head, from stop to occiput.

9. What is the purpose of the Continental Clip? Hint

The puffs on the hips, chest, and ankles, were meant to keep the major organs warm in cold water.
To keep the dogs from getting bitten by the water fowl.
The hunters thought it looked nice on their dogs.
To protect their skin from the sun.

10. What should a Standard Poodle breeder test their dogs for? Hint

Epilepsy, Hips, Addisons, Thyroid, Skin.
Skin, Hip, Slipped Stifle, Deafness, Eyes.
Eyes, Hips, Thyroid, DNA, Addisons, Skin.
Thyroid, Eyes, DNA, Skin, Kidneys.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the 3 sizes of poodles in the US?

Answer: Standard, Toy, Miniature

The standard was the first type of poodle, and the other two sizes came off of it.
2. Which of these is an activity a Standard Poodle can NOT do?

Answer: None of these

As the title said, the poodle is a very versatile breed. Some of the activities that they can do are hunting, agility, conformation, obedience, search and rescue, therapy, skijoring(when a large dog pulls their owner who is on skis, but the dog can't do all of the work), and tracking.
3. What is the most common clip seen in the show ring?

Answer: Continental Clip

The English Saddle and Continental are the only clips allowed in the show ring (although poodles under 12 months may be shown in the puppy clip). But the Continental is the most popular clip.
4. What was the Standard Poodle's original purpose?

Answer: Retrieving Water Fowl

Many people do not know this, but they were bred for hunting- not to be a lap dog or a circus dog which most people think they were.
5. Which of these was the Standard Poodle also bred for?

Answer: Guarding

The Standard poodle was also bred to guard, which most people do not know. They are like a "hidden" protection breed.
6. Where did the poodle originate?

Answer: Germany

There is no such thing as a "French Poodle". They may be the national dog of France, but they actually originated in Germany.
7. What color of poodle is rarely seen in the show ring?

Answer: Red

There are only 3 red poodle champions, to date(Oct 2002), in the US, while there are many Black, Brown and White champions.
8. What is the "topknot"?

Answer: The hair on the head, from stop to occiput.

The topknot is the only place on a poodle where elastic bands my be used.
9. What is the purpose of the Continental Clip?

Answer: The puffs on the hips, chest, and ankles, were meant to keep the major organs warm in cold water.

The poodle was bred to hunt in cold water so they needed something to keep them warm. First hunters tried not shaving any hair and leaving it all over the dog's body, but that made him/her sink. So they got the idea to leave hair on the body over important places like the liver, kidneys, heart, lungs, and joints, and shave the rest of the hair off.

They also left a puff of hair on their tail so the hunter could see the dog if he/she went under water.
10. What should a Standard Poodle breeder test their dogs for?

Answer: Eyes, Hips, Thyroid, DNA, Addisons, Skin.

The Standard Poodle should be tested for Progressive Retinal Atrophy (eyes), Canine Hip Dysplasia(Hips),Thyroid and Addisons disease(Blood Test), Von Willebrands Disease(DNA http://web.foothill.net/vipoodle/gnts_s.htm), and Sebaceous Adenitis(Skin).
Source: Author PoodlePerson

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : colbymanram: 7/10
Dec 29 2022 : Guest 67: 7/10
Dec 28 2022 : Guest 76: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Standard Poodles Tough
2. The Primitive Spitz Average
3. Robust Rotties Average
4. Puggles Average
5. The American Eskimo Dog Facts Tough
6. The American Boxer Average
7. The Schipperke Average
8. Lovable Leonbergers Tough
9. Newfound Friends Very Difficult
10. Brussels Griffon: Know This Breed? Tough
11. The Mighty Newfoundland Average
12. All About The Saint Bernard Tough

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us