Quiz about Jim Morrison
Quiz about Jim Morrison

Jim Morrison Trivia Quiz


Jim Morrison was a superstar in the late 1960s, famous for being the lead signer of the band the Doors. He wrote brilliant poetry from which he crafted his songs. Jim Morrison was also quite enigmatic, and after much rebellion and drug excess, he died.

A multiple-choice quiz by star_gazer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. Doors

Author
star_gazer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,998
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
286
Last 3 plays: Guest 122 (8/10), Guest 31 (6/10), Guest 213 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Jim Morrison was born on December 8, 1943; what city was he born in? Hint

Melbourne, Florida
Los Altos, California
Albuquerque, New Mexico
Alexandria, Virginia

2. What branch of the military was Jim's father in? Hint

Marine Corps
Army
Navy
Air Force

3. Why did Jim Morrison move to Los Angeles, California in 1964? Hint

To sing in the Doors
To act in movies
To seek adventure
To attend school

4. With whom did Jim Morrison come up with the idea for the Doors? Hint

Ray Manzerak
Robbie Krieger
John Densmore
Paul Rothschild

5. Jim Morrison named his band partly based on whose writing? Hint

Arthur Rimbaud
Edgar Allen Poe
William Blake
Friedrich Nietzsche

6. The first club that Jim Morrison was hired to perform at with the Doors was called the Whiskey A Go Go.

True
False

7. Before he began signing for the Doors, Jim Morrison spent a few months living on the flat roof top of a building. In what city was this roof top? Hint

Los Angeles, California
San Diego, California
Hollywood, California
Venice Beach, California

8. In what city was Jim Morrison arrested on stage? Hint

Philadelphia, Pennsylvania
Miami, Florida
New Haven, Connecticut
New York, New York

9. As the lead signer of the Doors, Jim Morrison sang two number one hits on the US charts. What are the names of these two songs? Hint

"Roadhouse Blues" and "LA Woman"
"Break On Through" and "Strange Days"
"Light My Fire" and "Hello, I Love You"
"Love Me Two Times" and "Touch Me"

10. Sadly, while spending time with his girlfriend Pamela Courson in Paris, France, Jim Morrison died on July 3, 1971, under very mysterious circumstances. What sickness did Jim suffer from that most certainly contributed to his early and untimely death at age 27? Hint

Alcoholism
Diabetes
Cancer
Epilepsy


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Jim Morrison was born on December 8, 1943; what city was he born in?

Answer: Melbourne, Florida

Jim's family often moved because his father was in the military. His sister was born in Albuquerque and his brother in Los Altos. Jim graduated from high school in Alexandria.
2. What branch of the military was Jim's father in?

Answer: Navy

George Stephen Morrison became a Rear Admiral in the US Navy. He was commander of the U.S. Naval Forces in the Gulf of Tonkin during the Gulf of Tonkin Incident of August 1964. It was that Incident that got US forces embroiled in the Viet Nam war.
3. Why did Jim Morrison move to Los Angeles, California in 1964?

Answer: To attend school

Jim graduated with an undergraduate degree from UCLA's film school and the Theater Arts department of the College of Fine Arts in 1965.
4. With whom did Jim Morrison come up with the idea for the Doors?

Answer: Ray Manzerak

Ray Manzerak first met Jim Morrison while they were both film students at UCLA. In 1965, by complete chance they encountered each other on the beach. The two engaged in a friendly conversation; Jim told Ray that he had written some songs. Ray asked Jim to sing one of the songs; so, Jim sang "Moonlight Drive." Immediately, Ray knew that he could provide the organ music for those lyrics.

Ray then met Robbie and John (the Doors' guitarist and drummer) at a Transcendental Meditation lecture. Paul Rothschild became the Doors' producer long after the band was created and named.
5. Jim Morrison named his band partly based on whose writing?

Answer: William Blake

William Blake wrote at the end of the 18th century: "When the doors of perception are cleansed, man will see things as they truly are, infinite."

In the 1950s, a respected author named Aldous Huxley wrote an essay about his experience using the psychedelic drug Mescaline called "The Doors of Perception."

It is from these two sources that Jim Morrison named his band. The other names listed all served as inspirations to his songs and poems.
6. The first club that Jim Morrison was hired to perform at with the Doors was called the Whiskey A Go Go.

Answer: False

Actually, the first place that the Doors were hired to perform at was called the London Fog.

The London Fog was little more than a dive bar; but it allowed the Doors to have valuable time together developing so that they could move on to bigger and better things.
7. Before he began signing for the Doors, Jim Morrison spent a few months living on the flat roof top of a building. In what city was this roof top?

Answer: Venice Beach, California

It was during this time on the roof top, that Jim began to think of lyrics to songs.
8. In what city was Jim Morrison arrested on stage?

Answer: New Haven, Connecticut

Jim had been accidentally sprayed with mace by a confused police officer, right before the New Haven concert, who did not realize that Jim was the Doors' lead signer. In the middle of his performance, a furious Morrison told the audience what had happened and began to taunt the police. Without hesitation the police walked on stage and arrested him.

Jim also got in trouble for his behavior during the Miami concert; but, was not formally arrested until well after the show to face much more serious charges.

Clips from both the Philadelphia and New York concerts appear on the Doors' "Absolutely Live" album; however, he was arrested at neither of these large venues.
9. As the lead signer of the Doors, Jim Morrison sang two number one hits on the US charts. What are the names of these two songs?

Answer: "Light My Fire" and "Hello, I Love You"

"Light My Fire" went number one in the summer of 1967; and, "Hello, I Love You" went number one in the summer of 1968.

All of the other songs listed did very well on the charts, but none of them made number one in the US.
10. Sadly, while spending time with his girlfriend Pamela Courson in Paris, France, Jim Morrison died on July 3, 1971, under very mysterious circumstances. What sickness did Jim suffer from that most certainly contributed to his early and untimely death at age 27?

Answer: Alcoholism

Jim Morrison was known to be both a brilliant and sensitive man. Unfortunately, because of his constant drinking, most people only got to see his dark side. Many other great writers and artists have also suffered from the same disease that Jim had.

Please pray that a medical cure for alcoholism will be found soon.
Source: Author star_gazer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 122: 8/10
Jan 25 2023 : Guest 31: 6/10
Jan 23 2023 : Guest 213: 0/10
Jan 04 2023 : Guest 142: 4/10
Dec 25 2022 : Guest 76: 6/10
Dec 21 2022 : Guest 96: 10/10
Dec 20 2022 : Guest 173: 6/10
Dec 09 2022 : Guest 31: 6/10
Dec 08 2022 : Guest 163: 1/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us