Trivia Questions and Answers
photo of Darts

250 Darts Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Darts? This category is for trivia questions and answers related to Darts (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
Related Questions & Answers:   Track & Field    Skateboarding    Skiing    Swimming & Diving    Bowling    Netball   
1 In what British city was Phil Taylor born?
Answer: Stoke-On-Trent

He was born on 13th August 1960 in Burslem, a suburb of Stoke-On-Trent.

Stoke-On-Trent is a hotspot for darts with a number of players born there including top players such as Adrian Lewis and Andy Hamilton.
  From Quiz: Power Overwhelming
2 What is the lowest number than CANNOT be scored with one dart?
Answer: 23

Of course the numbers 1 to 20 can be scored by hitting the single segments on the board. 21 can be scored by hitting treble 7 and 22 by hitting double 11 meaning that 23 is the lowest number that cannot be scored. Neither 29 nor 31 can be scored either.
  From Quiz: The Game of Darts
3 Who won the 2011 PDC World Championship?
Answer: Adrian Lewis

Adrian Lewis became word champion in 2011 for the first time, beating Gary Anderson 7-5 in the final.
  From Quiz: 2011 PDC World Darts Championship
4 Who defeated Phil Taylor in the 2007 World Matchplay?
Answer: Terry Jenkins

Although James Wade won the tournament, his first-ever televised tournament win, it was Jenkins who won Taylor's challenge with a stunning 17-11 win in the semi-finals. As so often happens when Taylor loses, his 3 dart average was a good 4 points higher than 'The Bull', but trebles for show, doubles for dough.
  From Quiz: More Than Just Phil Taylor
5 In what year was Phil Taylor born?
Answer: 1960

His full name is Philip Douglas Taylor and he was born in Stoke on Trent, a city in the North of England on 13th August 1960.
  From Quiz: I've Got The Power!
6 The Bullshooter World Championship electronic dart tournament was held annually in which city?
Answer: Chicago

Over 250 dart boards were used in the tournament. Japan won the International Team Event in 2009.
    Your options: [ New York ] [ Philadelphia ] [ Chicago ] [ Boston ]
  From Quiz: U.S. Dart Tournaments
7 'Shanghai' means a single, double and treble of one number. What score do you make with 'shanghai' on 20?
Answer: 120

This can also be a pub game where players attempt to get 'round the board' with a single, double and treble of each number.
  From Quiz: Dart Scores
8 Phil Taylor is known as who?
Answer: The Power

Phil 'The Power" Taylor was one of the 16 original members who left the BDO to join the PDC. The others were John Lowe, Eric Bristow, Cliff Lazarenko, Keith Deller, Jamie Harvey, Bob Anderson, Dennis Priestley, Rod Harrington, Kevin Spiolek, Alan Warriner, Jockey Wilson, Peter Evison, Richie Gardner, Mike Gregory and Chris Johns.
  From Quiz: PDC Player Nicknames
9 John Lowe was world champion how many times?
Answer: 3

John Lowe was world champion in 1979, 1987 and 1993.
  From Quiz: Darts World Championship
10 How many darts can a player throw per turn?
Answer: 3

Darts come in sets of 3 when purchased.
  From Quiz: Darts
11 The Master of Ceremonies in the P.D.C was whom in 2004?
Answer: Phil Jones

Phil became Master of Ceremonies in 1992 when the P.D.C was founded, and was still warming the crowd in 2004.
  From Quiz: P.D.C Darts
12 Who was the 2003 top-ranked U.S. female player who resided in Las Vegas?
Answer: Stacy Bromberg

Her tournament record during the early 2000s was astounding, rarely failing to take first place. Many argued that she was #1 in the world, though she rarely traveled outside of the United States.
  From Quiz: U.S. Darts - Players & Tournaments
13 What was the nickname given to Phil Taylor ?
Answer: The Power

Phil Taylor was 'discovered' by Eric Bristow and is now established as the Greatest Darts Player of All Time. He won the PDC World Championship every year from 1995-2002
  From Quiz: Nicknames of British Darts Players
14 What height is the centre of the board from the floor on a properly mounted dart-board?
Answer: 68 inches.

5'8' (173 centimetres).
  From Quiz: Playing Darts
15 Who was the first player from 'overseas' to win the final?
Answer: John Part

John Part of Canada beat Bobby George 6-0 in the 1994 final.
  From Quiz: History of The Embassy WDC
16 In a game of 301 double-in, double-out what is the fewest number of darts a player can throw to win?
Answer: 6

For example: 2x20 to start, then 3x20, 3x20, 3x20, 3x19, and 2x12 to finish.
  From Quiz: Darts IQ
17 Paul Watton is from?
Answer: Northern Ireland
  From Quiz: World Class Players - Men
18 In the 2000 final, Ronnie Baxter lost 6-0 to _________ .
Answer: Ted Hankey
    Your options: [ Raymond van Barneveld ] [ Ted Hankey ] [ Richie Burnett ] [ Chris Mason ]
  From Quiz: Embassy Championship History
19 How many children does Taylor have?
Answer: 4

Phil and wife Yvonne have four children:

Lisa, born 1983
Chris, born 1984
Kelly, born 1989
Natalie, born 1992.
  From Quiz: Power Overwhelming
20 Phil 'The Power' Taylor is undoubtedly the best known and most successful darts player in the history of the sport. In which year did Taylor win his very first world title?
Answer: 1990

Taylor won the 1990 world championship by beating his mentor and 5 time world champion Eric Bristow in a very one sided final. Bristow never won another title. For Taylor, the rest is history: he won 7 world titles in the 1990s and 8 in the 2000s -- 1990, 1992, 1995-96-97-98-99 and then 2000-01-02, 2004-05-06, 2009-10.
    Your options: [ 1990 ] [ 1993 ] [ 1989 ] [ 1992 ]
  From Quiz: The Game of Darts
21 On what date was the final played?
Answer: 3rd January 2011

The tournament was held from 16th December 2010 to 3rd January 2011. Once the tournament finishes, a new seasonal calender begins.
  From Quiz: 2011 PDC World Darts Championship
22 Who was responsible for Taylor's demise in the 2010 Players Championship Finals at the Circus Tavern?
Answer: Paul Nicholson

A few weeks after his antipodean friend Simon Whitlock gave Taylor a fright in the World Championship final, Paul Nicholson shocked everybody by going one better and beating the former toilet handle maker in the semi-finals. A very shakey double 5 gave Nicholson a deserved win. He then held himself together sufficiently to beat his good friend King in the final an hour or so later.
  From Quiz: More Than Just Phil Taylor
23 What reason did James Wade give for failing to win his first 5 games in the Premier League?
Answer: He was heartbroken over his split with Helen Chamberlain

James lost 3 and drew 2 of his first five matches in the league, and he claimed it was because of his heartbreaking split from then-girlfriend Soccer AM presenter Helen Chamberlain. He went on to win most of the remaining matches (he lost only 2 of the remaining 9 games) to finish 3rd at the end of the season and qualify for the playoffs. He won his semi-final 8-6 against second place Simon Whitlock, and went down 8-10 to Phil Taylor in the final.
  From Quiz: PDC 2010 Premier League Players
24 The Professional Darts Corporation hosted the inaugural U.S. Open steel tip dart tournament in 2007. What tournament did it replace?
Answer: World Series of Darts

The first U.S. Open was won by Phil Taylor. Adrien Lewis was the runner-up.
  From Quiz: U.S. Dart Tournaments
25 What have you scored if you hit a single 16, single 8 and double 20?
Answer: 64

Most tournament games are played from 501 down and finish on a double.
  From Quiz: Dart Scores
26 In the Netherlands, Roland Scholten was once known as the 'Flying Dutchman', but what is his nickname?
Answer: Tripod

Because of his tall and gangly appearance, Roland is known as the Tripod.
  From Quiz: PDC Player Nicknames
27 How many world championships did Eric Bristow win?
Answer: 5

Eric Bristow was world champion in 1980, 1981, 1984, 1985 and 1986.
  From Quiz: Darts World Championship
28 A competition dart board is made of compressed what?
Answer: Bristle

In the old days, it used to be wood!
  From Quiz: Darts
29 The 2003 Windy City Open was held where?
Answer: Lincolnwood, IL

The tournament was moved to Radisson's Noth Shore hotel in Lincolnwood.
  From Quiz: U.S. Darts - Players & Tournaments
30 What is Rod Harrington's nickname?
Answer: The Prince of Style

Rod Harrington from Chelmsford, Essex soundly beat Phil Taylor at the 1999 Golden Harvest North American Open.
  From Quiz: Nicknames of British Darts Players
31 What name, from the Old French for 'cut a deep notch in', is used for the throwing line?
Answer: Oche

Another school of thought says that 'oche' is a Cockney corruption of the word 'hockey'.
  From Quiz: Playing Darts
32 What was so special about the first final, held in 1978?
Answer: Final was in legs, not sets

Leighton Rees beat John Lowe 11-7 in legs.
  From Quiz: History of The Embassy WDC
33 In steel tip darts, what is the term for a player hitting three triples in a round of cricket where all the marks count?
Answer: White Horse

Also known as Riding the White Pony in some circles.
  From Quiz: Darts IQ
34 What is the total number of darts thrown in a perfect Cricket game?
Answer: 8

A perfect game is as follows: dart 1 (triple 20), dart 2 (triple 19), 3rd (triple 18), 4th (triple 17), 5th (triple 16), 6th (triple 15), 7th (single bull) and 8th (double bull).
  From Quiz: Darts
35 Co Stompe is from?
Answer: The Netherlands
  From Quiz: World Class Players - Men
36 In 1998 Raymond van Barneveld was the first Dutch winner. Who did he beat in that year's final?
Answer: Richie Burnett

Van Barneveld beat Richie Burnett 6-5.
  From Quiz: Embassy Championship History
37 2017 saw the breakthrough for an Austrian player originally from Serbia. In a fairy tale final at the Champions League of Darts, the man known as 'The Gentle' won his first televised title against Gary Anderson. Who is this gentleman?
Answer: Mensur Suljovic

Mensur Suljovic entered the Champions League of Darts as the 7th seed out of 8 players, and had an amazing performance in the group stage, fending off Gary Anderson, Peter Wright and Dave Chisnall to finish top of his group undefeated. In the interviews before the knockout stages, Mensur stated he had no chance of winning, as players like Phil Taylor, Anderson and Raymond van Barneveld are better than he was, but he would prove himself wrong.

'The Gentle' took out RVB in the semi-finals in style with a 160 checkout, and the finals saw him face off against 'The Flying Scotsman' Gary Anderson once again. Mensur kept his cool and with a dart at double 14, took his first winners' trophy and ₤100,000 in prize money.

Suljovic is known for his unorthodox throwing style, twirling his dart with the flight pointing up before swinging back away from his eye line to throw and uses a light 16 gm dart. He also has a fondness to finish on double 14, and will use anything in his power to finish on that double when possible.
  From Quiz: Amazing Moments in Darts
38 The WDC/PDC World Darts Championship of 1995 saw the start of one of the most incredible periods of domination in a single person sport. Who won eight successive championships over the years 1995 through 2002?
Answer: Phil Taylor

Think of darts and it won't take all that long before Phil "The Power" Taylor comes to mind. Born in the English city of Stoke-on-Trent in 1960, Taylor took up the game of darts in a semi-serious way at what would now be considered a rather late age; he was 26. Compare this background to that of Dutchman Jelle Klaasen who won the BDO World Championship at Lakeside at the age of just 21. That said, it has clearly not impacted negatively on his career; even though he started playing the game at a more mature age than most, he went on to dominate the world of darts throughout the 1990s and 2000s.

Taylor's first World Championships were won at BDO (British Darts Organisation) events held in 1990 and 1992. From there he built on his success under the banner of the PDC (Professional Darts Corporation), winning the World Championship in 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009, 2010 and 2013! The only "blemish" in the extraordinary string of victories from 1995 - 2006 came in 2003 when an unassuming Canadian had the tournament of his life.
  From Quiz: PDC World Darts Championship (1994-2014)
39 Which player did Taylor defeat to win his first world championship title?
Answer: Eric Bristow

Phil won the 1990 world title beating Bristow 6-1 in the final.
Bristow had helped Taylor to become professional by sponsoring him in 1988.
    Your options: [ Eric Bristow ] [ Dennis Priestley ] [ Jocky Wilson ] [ Cliff Lazarenko ]
  From Quiz: Power Overwhelming
40 The 1990 World Championship hit the headlines when a little known player representing the USA hit the first ever 9 dart finish in a World Finals. What was his name?
Answer: Paul Lim

Paul Lim, born in Singapore, represented 3 different countries (Papua New Guinea, USA and Singapore) during his career but was wearing U.S. colours when he achieved what was then a phenomenal feat in a second round victory against Jack McKenna. This was also the only year in which Lim ever got past the second round in a world championship.
  From Quiz: The Game of Darts
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Darts Quizzes