Trivia Questions and Answers
photo of         Los Angeles Dodgers

170 Los Angeles Dodgers Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about Los Angeles Dodgers? This category is for trivia questions and answers related to Los Angeles Dodgers (Sports). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 On April 18, 1958, The Dodgers baseball club, formerly from the Flatbush section of Brooklyn in New York, played their first game on the Pacific Coast as the Los Angeles Dodgers. What venue served as the site for the opening day game?
Answer: Los Angeles Coliseum

From the opening day game in 1958 until the end of the 1961 season, the new LA Dodgers called the Los Angeles Memorial Coliseum their home field. The Coliseum, built in 1923 and designed to accommodate the 1932 Summer Olympic games and football events was not truly suited as a baseball venue. The distance from home plate to the left field wall was only 251 feet. Center field was 417 feet, and the right field line was 300 feet. The distances in left center field and right center field were 320 and 375 feet, respectively.

The size of the Coliseum afforded the largest ever baseball venue. In an exhibition game held on May 7, 1959 between the Dodgers and the New York Yankees, a record crowd of 93,103 spectators filled the Coliseum to honor beloved Dodger catcher Roy Campanella, who was permanently paralyzed in an automobile accident on January 28, 1958. This marked the largest crowd to witness a baseball game in the Western Hemisphere. Unfortunately, in the game, the Dodgers were defeated by a six to two score. In addition to the 1959 Major League Baseball All-Star Game, three games of the 1959 World Series between the Dodgers and the Chicago White Sox were played in the Coliseum. Each of the three games drew in excess of 92,706 cheering fans.

In a 2008 exhibition game between the Dodgers and the Boston Red Sox to commemorate the Dodgers 50 year anniversary in Los Angeles, 115,300 fans filled the Coliseum, establishing a record crowd for viewing a baseball game.
  From Quiz: The Total Experience - Your LA Dodgers
2 Which former Red Sox player wore the number 99 for the Dodgers in 2009?
Answer: Manny Ramirez

After beginning his career for eight seasons with the Cleveland Indians, Manny went to the Red Sox for another eight seasons. In 2008, Ramirez became a Los Angeles Dodger. Although beginning the 2009 season with a 50-game suspension, Manny still banged out 102 hits, 19 of which were home runs. He batted .308 in the NLDS victory against the Cardinals.
    Your options: [ Mark Loretta ] [ Juan Pierre ] [ Manny Ramirez ] [ Andre Ethier ]
  From Quiz: It's Time for Dodger Baseball!
3 Who was the manager of the 1963 and 1965 Los Angeles Dodgers championship teams?
Answer: Walter Alston

Walter Alston didn't have much of a Major League playing career as he struck out in his only appearance with the St. Louis Cardinals in 1936. However, as a manager Alston attained Hall of Fame status. He took control of the Brooklyn Dodgers in 1954 and remained with the Dodgers until 1976, winning four World Series titles with Brooklyn-Los Angeles. Alston won 2040 regular season games for the Dodgers, and his uniform #24 was retired by the club in 1977. Leo Durocher and Pete Reiser were coaches on the 1963 Dodgers. Tommy Lasorda replaced Alston as Dodger manager in 1976.
  From Quiz: Los Angeles Dodgers: 1963 & 1965
4 Who was the captain of the 1978 Dodgers?
Answer: Davey Lopes

Lopes, their second baseman, served as Dodger captain from 1973 to 1981.
  From Quiz: The 1978 Dodgers
5 Where did the Dodgers play before Los Angeles?
Answer: Brooklyn

They played in Brooklyn until 1958 when the moved to Los Angeles.
  From Quiz: The Dodgers
6 In the early and mid-fifties, choose the primary broadcasters used for the TV games.
Answer: Red Barber, Connie Desmond, Vin Scully, Andre Baruch

One of these famed telecasters later went to work for the hated Yankees.
    Your options: [ Mel Allen, Phil Rizzuto, Frank Messer, ] [ Curt Gowdy, Dick Enberg, Howard Cossell ] [ Bill White, Russ Hodges, Bill Stern ] [ Red Barber, Connie Desmond, Vin Scully, Andre Baruch ]
  From Quiz: Brooklyn Dodgers
7 Who did the Dodgers play in the first regular season home game at Ebbets Field?
Answer: Philadelphia Phillies

The Dodgers were known as the Trolley Dodgers in 1913, when they lost their first game in Ebbets Field, 1-0 to the Phillies on April 9th.
  From Quiz: Ebbets Field
8 Who was the on deck hitter when Bobby Thomson hit his historic home run in the 1951 playoff?
Answer: Willie Mays

Mays was a rookie, and Thomson's blast brought together Mays, Mantle, and DiMaggio in the World Series for the only time.
  From Quiz: Dodgers vs. Giants - War on the Diamond
9 The Dodgers moved to Los Angeles to play in the 1958 season. Where were they located before?
Answer: Brooklyn

They were the Brooklyn Dodgers from 1911 and 1912, then from 1932 to the 1957 season. Before being named the Dodgers, they were the Brooklyn Robins in 1931.
  From Quiz: Your Los Angeles Dodgers!
10 When right fielder, Shawn Green, broke the Dodgers franchise record, in 2001, for most homeruns in a season, whose record did he beat?
Answer: Gary Sheffield

Shawn Green set a new record of 49 HRs in 2001, to break the record of 43 set by Gary Sheffield in 2000.
  From Quiz: Let's Go Dodgers!
11 Who was the first player for the Dodgers franchise to win the NL MVP award?
Answer: Dolph Camilli

The Dodger first baseman was NL MVP in 1941.
  From Quiz: Dodgers Franchise
12 What did Babe Herman do for the first time (of a major league record 3 times) on May 18, 1931?
Answer: Hit for the cycle
  From Quiz: Dodger History
13 Who was the owner of the Dodgers that spearheaded the move of the team from Brooklyn to Los Angeles?
Answer: Walter F. O'Malley

The Brooklyn Dodgers played their final game in Ebbets Field on September 24, 1957, defeating the Pittsburgh Pirates by a score of 2 to 0. Unable to broker a deal during the 1950s with New York officials to build a new and modern domed stadium in Brooklyn for the Dodgers, owner Walter F. O'Malley announced on October 8, 1957, that the Dodgers would be moving to Los Angeles. O'Malley's decision effectively ended a 68 year relationship with the fans in Brooklyn and New York.

In October of 1950, Walter F. O'Malley purchased the shares of Dodgers co-owners Branch Rickey and John L. Smith, becoming the chief shareholder and president of the Dodgers organization.
  From Quiz: The Total Experience - Your LA Dodgers
14 Dodger Stadium is located in which Los Angeles park?
Answer: Elysian Park

Although the Dodgers play at Elysian Park, they did play in Exposition Park when they first moved to Los Angeles from Brooklyn. Dodger Stadium opened up for them in 1962. 2009 saw Dodger Stadium with over 3,500,000 fans in attendance for the fifth straight season.
    Your options: [ Bluff Park ] [ Exposition Park ] [ Elysian Park ] [ Petco Park ]
  From Quiz: It's Time for Dodger Baseball!
15 The Los Angeles Dodgers won the 1963 National League pennant with a record of 99-63. Which team led by Ken Boyer, finished second to the Dodgers in 1963?
Answer: St. Louis Cardinals

The Los Angeles Dodgers faced stiff opposition from the St. Louis Cardinals during the 1963 National League season. The Cardinals were led by hitters Ken Boyer (24 HRs, 111 RBIs) and Bill White, as well as by pitchers Bob Gibson and Ernie Broglio. The Redbirds ended the season at 93-69, six games behind the Dodgers. San Francisco ended up in third place at 88-74, Philadelphia had a record of 87-75, and Milwaukee won 84 contests.
    Your options: [ Philadelphia Phillies ] [ San Francisco Giants ] [ St. Louis Cardinals ] [ Milwaukee Braves ]
  From Quiz: Los Angeles Dodgers: 1963 & 1965
16 The Dodgers lost their best hitter for the season due to a broken ankle just two weeks into the season. Who was the journeyman player they called up from the minors to take his place?
Answer: Lou Johnson

"Sweet Lou" Johnson gave the club a huge lift with his timely hitting, clutch defense, and happy-go-lucky attitude. He ended up batting .259 with 12 home runs and 58 RBIs.
  From Quiz: The 1965 Dodgers
17 With nagging injuries and off years by Rick Monday and Glen Burke, center field proved to be a weakness for the 1978 Dodgers. Whom did they acquire midway through the season to play center field and try to shore up this weakness?
Answer: Bill North

The Dodgers obtained Oakland A's speedster Bill North in exchange for Glen Burke. North didn't exactly solve their problems, batting only .234 in 110 games, although he did steal 27 bases for L.A.
  From Quiz: The 1978 Dodgers
18 What team was not in the Dodgers division in 2006?
Answer: New York Yankees

The Yankees were in the American League East.
  From Quiz: The Dodgers
19 On what channel were the Dodger games broadcast in New York?
Answer: Ch. 9

Channel 9 was the Cable before there was Cable. You could have seen old movies, old police shows, and all the New York Sports teams (in season) for free!
  From Quiz: Brooklyn Dodgers
20 In 1911, the team adopted a new name, a name that reflected life in American cities in the early 20th century. What kind of "dodgers" did the team become in 1911?
Answer: The Trolley Dodgers

Because of the proliferation of public light-rail transportation, dodging trolleys became an important feature of city life in Brooklyn in the early 20th century. Prior to the building of Ebbet's Field in 1913, the team divided its games between two ballparks, and team and fans alike had to dodge trolleys to make the games.
  From Quiz: Da Bums of Summer
21 If a player hit the Abe Stark sign in right field, what did he win?
Answer: suit

The sign was located at the bottom of the scoreboard located in right field.
  From Quiz: Ebbets Field
22 What Dodger set a World Series record when he hit two pinch hit home runs in the 1959 World Series?
Answer: Chuck Essegian

Essegian, who hit only 1 home run all season, hit one in the Dodgers game two 4-3 victory. He came off the bench to homer again in their 9-3 win in the game six clincher.
  From Quiz: L.A. Dodgers World Series History
23 What manager transitioned the team from Brooklyn to Los Angeles?
Answer: Walter Alston

The great Walter Alston managed the Dodgers from 1954-1976. Although finishing in 7th place in the National League after the move in 1958, he carried the Dodgers in 1959 to a World Series, by defeating the Chicago White Sox 4 games to 2. Alston compiled 2,040 wins for the Dodgers in their history. Few know that 'Smokey' as he was nicknamed, played in one Major League game in his career, with the St.Louis Cardinals in 1936.
  From Quiz: Your Los Angeles Dodgers!
24 What Dodger of the 20th Century has the highest career strikeout ratio per nine innings pitched with at least two full seasons with the Dodgers?
Answer: Hideo Nomo

Nomo's rating of 10.05 strikeouts per nine innings is tops. He pitched 694.7 innings as a Dodger. Koufax is second.
  From Quiz: Los Angeles Dodger Nightmares
25 Glenn Hoffman, the brother of the San Diego Padres' All-Star closer, Trevor Hoffman, was a coach from 1999 to 2005 for the Dodgers. Which position did he coach?
Answer: Third Base
    Your options: [ Hitting ] [ First Base ] [ Third Base ] [ Bull Pen ]
  From Quiz: Let's Go Dodgers!
26 The Dodgers franchise retired the number 19 in my honor. Who am I?
Answer: Jim Gilliam
  From Quiz: Dodgers Franchise
27 For how many seasons did Walter Alston manage the Dodgers?
Answer: 23

He won 4 World Championships!
  From Quiz: Dodger History
28 From the first Dodgers' game played in Los Angeles (1958), until the end of the 2008 season (50 years later), who managed the team for the most number of full seasons?
Answer: Tommy Lasorda

Tommy Lasorda skippered the Los Angeles Dodgers for 20 seasons (1976-1996).

Legendary Dodgers manager Walter Alston actually managed the team for a longer time, 23 seasons from 1954-1976, but his first four seasons at the helm of the team (1954-1957) were when the Dodgers played in Brooklyn.
Lasorda accomplished the rare feat of managing pennant winning teams during his first two seasons (1977 & 1978).
During his tenure as manager, Lasorda recorded a record of 1599 wins and 1439 losses.
Lasorda led teams recorded World Series Championships in 1981 and 1988. Lasorda teams also captured four National League Pennants and eight division titles.

In 1983, the Major League Baseball "Manager of the Year" award was established by Major League Baseball. Tommy Lasorda became the first recipient of the award for the National League. Lasorda was again honored with the award in 1988.

Following his retirement and in his first year of eligibility for induction into the National Baseball Hall of Fame (1997), Tommy Lasorda was inducted as a manager.
On August 15, 1997, Tommy Lasorda was honored by the Dodgers organization with the retirement of his jersey number "2", an honor afforded only ten times in the history of the Dodgers organization.
Lasorda number #2 joined the rarefied status of elite Dodger greats including #1, Pee Wee Reese, #4, Duke Snider, #19, Jim Gilliam, #20, Don Sutton, #24, Walter Alston, #32, Sandy Koufax, #39, Roy Campanella, #42, Jackie Robinson, and #53, Don Drysdale.
  From Quiz: The Total Experience - Your LA Dodgers
29 Which former Brooklyn Dodger had his number retired throughout the Major Leagues in 1997?
Answer: Jackie Robinson

Jackie Robinson was the first African-American player to play in Major League Baseball. On his debut in 1947, he wore the number 42, and retired after the 1956 season. He won the Rookie of the Year Award in 1947, then the National League MVP in 1949. Robinson was inducted into the Hall of Fame in 1962, then died 10 years later.
    Your options: [ Duke Snider ] [ Sandy Koufax ] [ Jackie Robinson ] [ Pee Wee Reese ]
  From Quiz: It's Time for Dodger Baseball!
30 Sandy Koufax was a dominant pitcher for the Los Angeles Dodgers in 1963 and again in 1965. Which uniform number did this superstar wear?
Answer: 32

Sandy Koufax had incredible seasons for the Dodgers in 1963 and again in 1965. His number 32 became synonymous with pitching excellence. In 1963, Koufax went 25-5 with 306 strikeouts, and an ERA of 1.88. In 1965, the superstar lefty had another amazing season, compiling a record of 26-8 with 382 strikeouts and an ERA of 2.06. Koufax's number 32 was retired by the Dodgers in 1972. Koufax was also elected to the Hall of Fame in 1972. Don Drysdale, another great pitcher for the Dodgers, wore number 53. Dick Calmus was number 23, and Pete Richert wore number 45 for the Dodgers.
    Your options: [ 23 ] [ 53 ] [ 32 ] [ 45 ]
  From Quiz: Los Angeles Dodgers: 1963 & 1965
31 The pitching staff was anchored by Hall of Famers Sandy Koufax and Don Drysdale. How many games did they combine to win in 1965?
Answer: 49

Koufax went 26-8 and Drysdale was 23-12.
  From Quiz: The 1965 Dodgers
32 The 1977 Dodgers were the first team to have four players hit 30 or more home runs in a season. How many Dodgers hit 30 or more in 1978?
Answer: 0

Reggie Smith led the team with 29 homers in 1978. As for the others who were part of the 1977 quartet, Ron Cey hit 23, Steve Garvey hit 21, and Dusty Baker hit 11.
  From Quiz: The 1978 Dodgers
33 What was the name of the pre-game show, aimed at the kids, and appearing before every home game?
Answer: Happy Feltons' Knothole Gang

Happy was a rotund featured actor who also appeared on many of the "Golden Age" dramas of the day. The show featured interviews with the players and baseball instruction.
  From Quiz: Brooklyn Dodgers
34 Who was the umpire that was attacked on the field at Ebbets Field in 1940?
Answer: George Magerkurth

Magerkurth was attacked by a man who was identified as a parole violator. The attack took place on September 16, 1940, after the Dodgers had lost to the Cincinnati Reds 4-3.
  From Quiz: Ebbets Field
35 What player was named MVP of the 1959 World Series, after winning 2 games and saving 2 games.
Answer: Larry Sherry

Sherry was a rookie who was called up midway through the 1959 season. His brother Norm was a backup catcher for the Dodgers.
    Your options: [ Roger Craig ] [ Ron Perranoski ] [ Larry Sherry ] [ Don Drysdale ]
  From Quiz: L.A. Dodgers World Series History
36 In 1982, the Dodgers needed a win on the last day of the regular season to tie the Braves for the lead in the N.L. West. What Giant hit a three run homer that was the difference in the 5-3 SF victory that eliminated the Dodgers?
Answer: Joe Morgan

Morgan's blast off Terry Forster in the 8th inning gave the Giants a 5-2 lead. Ironically, the Dodgers and Giants entered this 3 game series tied for second, 1 game behind the Braves. The Dodgers won the first two games of the series, thereby eliminating the Giants.
  From Quiz: Dodgers vs. Giants - War on the Diamond
37 When did the Los Angeles Dodgers win their first World Series?
Answer: 1959

The Dodgers beat the Chicago White Sox 4 games to 2. After losing game one 11-0, the Dodgers bounced back behind the pitching of Johnny Podres, Don Drysdale, and Larry Sherry, to win their first Series in Los Angeles.
  From Quiz: Your Los Angeles Dodgers!
38 How many career wins did Sandy Koufax retire with?
Answer: 165

With a tragic-shortened career, Sandy won only 165 games. Don Sutton is tops with 233 wins, and Don Drysdale retired with 209 Dodger wins.
  From Quiz: Los Angeles Dodger Nightmares
39 Who was the last Dodger to make it into the 30-30 club in the 1990s, with at least 30 homeruns and 30 stolen bases in the same season?
Answer: Raul Mondesi

He made it into the 30-30 club twice, in the 1997 and 1999 seasons.
  From Quiz: Let's Go Dodgers!
40 In 1994 I was voted the top Rookie in the National League. Who am I?
Answer: Raul Mondesi
  From Quiz: Dodgers Franchise
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
Los Angeles Dodgers Quizzes